Senast uppdaterad

Så känner du igen falska omdömen

Det har pratats en del om falska och fejkade omdömen och hur de påverkar både företag och konsumenter. Fenomenet är hel klart större i USA än i Sverige, men visst förekommer det även här. En stor skillnad är den totala mängden recensioner, där svenska företag i regel har betydligt färre än amerikanska. En eller ett fåtal femstjärniga recensioner får därför större effekt här och det samma gäller så klart enstjärniga recensioner.

Det har aldrig tidigare varit så enkelt att sänka ett helt okej företag som det är idag, där ett fåtal enstjärniga recensioner blir tuffa att ta igen.

Titta på detta när du läser och värderar recensioner

Det finns flera saker som kan indikera att omdömen är falska, men man bör ändå beakta att både Google- och Facebookrecensioner är relativt nya (i användning) i Sverige.

Särskilt på Google finns det betydligt färre recensioner i Sverige jämfört med exempelvis USA och en viss skevhet i betygen är därför inte nödvändigtvis fejk. Använd flera kriterier och se om helheten ger bild av att det faktiskt är fejk eller om det bara är ett tecken på att recensioner inte fått ordentligt genomslag än. Och du – glöm inte att själv lämna äkta recensioner när du handlat av företag, för att hjälpa andra.

6 frågor som identifierar falska omdömen

Är alla recensioner skrivna på samma dag?
Säg att ett företag har fyra femstjärniga recensioner som alla är skrivna samma dag. Hur kan det gå till naturligt? Det är inte omöjligt att det är äkta, företaget kan till exempel ha frågat nöjda kursdeltagare efter kursavslut om de kan tänka sig att skriva recensioner och därmed fått fyra på en gång.

Sannolikt är dock att företaget i så fall skulle få fler recensioner stötvis i samband med nästa kursavslut. Om recensionerna är flera månader gamla och inga andra recensioner har lämnats varken före eller efter är det en indikation på att de är fejk.

Har personen som recenserat lämnat fler recensioner om olika företag?
På Google visas det totala antalet recensioner en person har lämnat för olika företag. Om personen bara lämnat en enda recension för ett enda företag med ett strålande betyg kan det tyda på att omdömet är fejk. Det kan även vara personens första recension av naturlig anledning – exempelvis om företaget är det första som frågat om recension på Google och personen inte självmant recenserar företag löpande. Det kan även vara ett tecken på att personen fått något i retur för att lämna en recension, exempelvis en rabattkod. Omdömet behöver därför inte nödvändigtvis vara helt fejk, kanske bara morotad.

Titta även på datumet för att avgöra recensionens värde – är recensionen gammal och personens enda recension kan du värdera den lägre än andra recensioner. Vill du gå ett steg längre, titta om personen själv arbetar på företaget. Det är inte ovanligt att medarbetare recenserar sin egen arbetsplats, ofta med en mycket kort text och fem stjärnor. Ägaren själv brukar gärna skriva lite längre, om denne får för sig att recensera sitt eget företag.

Är alla recensioner positiva?
Alla företag kan inte göra alla kunder nöjda hela tiden, och en eller ett par halvkassa recensioner kan därför ge legitimitet åt resterande recensioner. En vanlig tanke om ett företag har fem recensioner varav fyra femstjärniga och en enstjärnig är att de femstjärniga är fejk och den enstjärniga är äkta, men förhållandet i sig självt behöver inte betyda att det faktiskt är så.

Är det totala antalet recensioner lågt är det inte omöjligt att recensionerna faktiskt är äkta. Kombinera därför kriteriet med andra, särskilt datum, för att göra en helhetsbedömning.

Vad står det egentligen i recensionerna?
Kunder skriver väldigt olika mängd i sina recensioner. En del skriver bara ”Bra”, andra en längre berättelse. Särskilt missnöjda kunder brukar skriva längre texter om vad som gjorde dem missnöjda. Titta därför på recensionernas innehåll. Är det ett specifikt omdöme, är det både positivt och negativt, eller väldigt allmänt?

En missnöjd kund sätter ofta fingret på vad som var dåligt och en väldigt nöjd kund nämner ofta namn på personal de haft kontakt med. Ett vanligt varningstecken på utländska recensioner är att texten ser ut att komma från Google Translate och återkomma i flera recensioner, det ser vi dock sällan i Sverige än så länge.

Svarar företaget på recensionerna?
Ett företag som aktivt svarar på recensioner visar att de bryr sig om vad som skrivs. Här är det också viktigt att se om företaget svarar med att kopiera och klistra in eller svarar individuellt på varje recension. Många företag svarar endast på negativa recensioner, men deras svar kan ge en indikation på hur de skulle hantera ditt ärende om du blev missnöjd med ditt köp.

Har företaget recensioner på fler sajter och är de samstämmiga?
Passa på att titta på fler ställen om recensionerna verkar överensstämma i så väl positiv som negativ bemärkelse. Att börja på Google är bra, men titta gärna också på företagets Facebooksida och kanske även andra recensionssajter om du vill avgöra äktheten i betygen. Om du googlar företagets namn brukar du ofta kunna hitta flera recensionssajter där företaget nämns och bedöms.

Till dig som är företagare

Bluffa inte med recensioner och omdömen! Det finns mer att förlora än att vinna på att vara falsk. Uppmuntra istället dina verkliga kunder att lämna feedback, omdömen och recensioner. Med en spridning på flera sajter och löpande färska recensioner kommer deras äkthet att lysa igenom.

Svara på recensioner, framförallt negativa så att nya kunder kan se hur du hanterar en missnöjd kund, men också för att visa hur viktiga de äkta recensionerna är för ditt företag. Uppskatta så väl positiva som negativa recensioner. En rättvis bild av ditt företag ger dig nöjdare kunder och låter dig få reda på både dina starka och dina svaga sidor.

Med en bra kommunikation lyser betygen igenom inte bara på webben utan även i det naturliga samspelet och du växer genom muntliga rekommendationer också.

Dela denna artikel

Fler artiklar